Aikido
Aikido on budolaji, jonka historia on japanilaisessa samuraiden kamppailutaidossa. Historia näkyy lajissa niin harjoitteluetiketissä ja sanastossa kuin miekankäyttöön pohjautuvina hyökkäysmuotoina. Aikidossa harjoitellaan vartalotekniikoiden lisäksi asetekniikkaa puisilla aseilla eli japanilaisella miekalla bokkenilla, kepillä eli jo:lla sekä puukolla eli tantolla.
Aikidossa harjoitellaan taistelutaitoa, jonka avulla voi torjua hyökkäyksen vahingoittamatta hyökkääjää pysyvästi. Lajissa käytetään hyväksi oikeaa ajoitusta ja hyökkääjän omaa voimaa, jonka avulla hänet ohjataan osaksi hyökkäyksen vastaanottajan liikettä. Aikidon varsinainen päämäärä ei kuitenkaan liity itsepuolustukseen vaan itsensä kehittämiseen ja voittamiseen. Lajin tarkoitus on ymmärtää väkivallan mielettömyys ja etsiä rauhallisia tapoja ratkaista ristiriitoja.
Käytännössä lajin filosofia näkyy harjoittelutapoina. Aikidon harjoittelu on varsinkin ensimmäisinä vuosina tekniikkapainotteista kata-harjoittelua, mikä mahdollistaa erilaisten yksityiskohtien opettelun sekä esimerkiksi rannelukkojen harjoittelun turvallisella tavalla. Aikidossa ei ole kilpailua eikä samanlaisia ”sparri”-otteluja, kuten kilpalajeissa. Vauhtia ja soveltavaa harjoittelua harjoitellaan sen sijaan esimerkiksi jiyuwaza-harjoitteluna tai vastatekniikoiden (”kaeshiwaza”) muodossa, joita päästään harjoittelemaan, kunhan lajin perusteet ja erityisesti kaatuminen eli ukemi on hallinnassa. Aikido tarjoaakin mahdollisuuden harjoitella juuri oman osaamisen, kunnon ja halun mukaisella tavalla, on kyseessä sitten nuori tuore mustavyö tai vasta harjoittelun aloittanut viisikymppinen.
Tyypillisesti harjoituksissa kaikki harjoittelevat yhdessä ja pareja vaihdetaan useita kertoja harjoituksen aikana. Tämä mahdollistaa aloittelijoillekin nopean kehittymisen, kun pääsee harjoittelemaan myös kokeneiden parien kanssa.
Monille aikidosta tulee elinikäinen harrastus, jopa elämäntapa. Lajia voi harjoitella oman seuran lisäksi ympäri Suomea ja ympäri maailmaa osallistumalla esimerkiksi viikonloppuleireille tai muutoin vierailemalla muiden harjoittelupaikoissa eli dojoilla.
Lisää tietoa aikidosta ja sen harjoittelusta löytyy esimerkiksi aikidoliiton sivuilta www.aikidoliitto.fi
Aloita aikido
Lahti Yuko Aikikai järjestää peruskurssin pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa eli keväisin ja syksyisin. Peruskurssi kestää noin 3 kuukautta ja sen aikana käydään läpi erityisesti turvallisen harjoittelun perusteet, kuten kaatuminen eli ukemi sekä muutoin aikidon perusteet. Peruskurssin päätteeksi voi suorittaa ensimmäisen vyöarvon eli 6 kyun.
Erikseen sovittaessa aikidon voi aloittaa muunakin ajankohtana.
Peruskurssi toteutetaan samaan aikaan yleisten harjoitusten kanssa siten, että peruskurssilaiset osallistuvat osin yleisiin harjoituksiin (esimerkiksi alkukumarrusten ja alkulämmittelyn aikana), osin kurssilaiset eriytyvät omaksi ryhmäkseen, jossa ohjaaja antaa heille yksilöllistä opetusta.
Aikidoliitto tarjoaa peruskurssilaisille ilmaisen tutustumislisenssin, joka kattaa harjoittelun 3 kuukauden peruskurssin ajan (ei kuitenkaan enää vyökoetta). Mikäli oma vakuutuksesi ei siis kata kamppailulajeissa tapahtunutta tapaturmaa, lue ohjeet ilmaisen tutustumislisenssin hakemisesta aikidoliiton sivuilta https://www.aikidoliitto.fi/liitto/lisenssi/ ja nappaa lisenssi jo ennen ensimmäisiin harjoituksiin tuloa.
Varustus:
Ensimmäiset harjoitukset pärjää hyvin verkkareissa ja t-paidassa (sellaiset vaatteet, joissa ei ole kovia nappeja / koristeita). Myöhemmin hankitaan harjoittelupuku (keiko-gi), joka paremmin suojaa ja josta tarttumalla voidaan harjoitella tiettyjä tekniikoita.
Tarvitset myös pyyhkeen jalkojen pesemistä varten ja sandaalit, joilla siirrytään pukuhuoneesta harjoittelutilaan. Aikidoa harjoitellaan paljain jaloin.
Dojo-etiketin perusteet:
Saapuessasi dojolle jätä ulkokengät eteiseen. Käy pukuhuoneessa ainakin pesemässä jalat ja kätesi. Arvotavaroita ei kannata jättää pukuhuoneeseen, voit halutessasi ottaa laukun harjoittelusalin puolelle.
Jätä kaikki korut pois ennen harjoituksia. Kysymys on turvallisuudesta. Pienikin koru voi tarttua parin vaatteisiin tai hiuksiin ja aiheuttaa vahinkoa sinulle tai parille.
Älä tule harjoituksiin meikattuna tai pese ylimääräiset meikit pois, ettet tahri kanssaharjoittelijoiden vaatteita.
Siirry sen jälkeen sandaalit jalassa harjoittelutilan eli tatamin puolelle. Mikäli tatamilla on toiset harjoitukset käynnissä, odota odotustilassa.
Harjoittelutilan ovella pysähdytään ja kumarretaan pystystä ”shomenille”, harjoittelusalin keskustaan, eli seinustalle, jolla näet lajin perustajan kuvan roikkuvan. Sama kumarrus tehdään, kun poistutaan salista.
Jätä sandaalit tatamin reunan ulkopuolelle.
Heti tatamille tultaessa kumarretaan uudestaan muodollisempi kumarrus polviltaan ”seiza” asennosta edelleen kohti salin keskustaa ”shomenia”. (katsoa mallia ja pyydä ohjeita) Sama kumarrus tehdään aina tatamille tultaessa ja lähdettäessä.
Itse harjoitus aloitetaan yhteisillä, harjoitusten ohjaajan vetämillä alkukumarruksilla, jossa kumarretaan sekä shomenille että ohjaajalle. Seuraa ohjaajan ohjeita. Harjoittelijat menevät kumarruksia varten riviin. Aikidossa rivin järjestys on vapaa, eli toisin kuin joissain lajeissa, riviä ei muodosteta vyöarvon mukaisessa järjestyksessä.
Itse harjoituksissa seurataan ohjaajan antamia ohjeita. Pariharjoittelun aikana pari vaihdetaan jokaisen tekniikan jälkeen, ellei erikseen muuta mainita.
Harjoitukset päätetään niin ikään yhteisillä kumarruksilla. Tatamilta ja harjoittelutilasta poistuttaessa kumarretaan vastaavasti kuin saavuttaessa.
Huom: Ohjaajat ja vanhemmat harjoittelijat ohjeistavat dojo-etiketistä, joten kaikkea ei suinkaan tarvitse valmiiksi osata.